Blegny Mine – egy belga szénbánya

Megjelent: 2010. április 6., kedd 22:33 ; Írta: Atko

Emlékeztek, hogy írtam már arról, hogy terepasztalom témája valamilyen belga dolog lesz, hiszen az első mozdonyom is egy belga mozdony? Arra is emlékszik valaki, hogy említettem, hogy szeretnék a terepasztalra egy szénbányát (tudom-tudom, elcsépelt, de engem akkor is vonz)? Nos ma este picit jobban ráálltam a témára, és mit találtam? Szócikket a francia wikipédián a szénbányászatról, amiben külön részt szentelnek a belga szénbányáknak. :)

Blegny Mine

Blegny Mine - egy belga szénbánya

Sajnos Belgiumban az elmúlt ötven évben sok szénbányát zártak be, de ez engem annyira nem izgat, ugyanis a legtöbbet a hatvanas évektől kezdődően, míg az én terpasztalom témája valamikor a hatvanas évek környékén fog zajlani. Üröm az örömben, hogy ez talán még jól is jön, hiszen abban az esetben, ha ezeket a bányákat nem kapták szét teljesen, akkor valószínűleg megmaradtak abban az állapotukban, formájukban, amiben hagyták őket ötven éve, ami jelen esetben jó, hiszen fogok tudni fényképeket, leírásokat találni róluk, és nem csak korabeli fényképekből kell majd kihámoznom, hogy hogy is nézett ki egy szénbánya a múlt század közepén Belgiumban.

Charbonnage Limbourg-Meuse (Belgium)

Limbourg-Meuse-i szénbánya

Hogy az örömömet tetézzem, találtam egy blogot, ahol az szerkesztő régi, elhagyatott gyárak, épületek fotóit rakja ki, és itt külön szekciót tart fent a szénbányáknak. Mit ad Isten: az illető sok belga szénbányát mutat be. :) http://telefunker.wordpress.com/