Model Railroad Hobbyist – 2010 március/április

Megjelent: 2010. április 4., vasárnap 17:21 ; Írta: Atko

Megjelent (már egy hónapja) az MRH magazin márciusi/áprilisi száma. Ahogy már az előző számok bemutatásából is kiderülhetett, számomra az egyik legjobb újságról van szó, ami ráadásul ingyenesen letölthető.

Úgy érzem, megint sikerült a szerkesztőknek egy olyan újságot összedobni, amire érdemes rászánni egy pár estét, hogy az ember olvasgassa. Tele van ez is hasznos gyakorlati tanácsokkal terepasztal készítőknek.

Példának okáért itt van egy egyszerű  technika arra vonatkozóan, hogyan készíts rakományt szénszállító kocsiba. Nem egy bonyolult téma, de akkor is ügyes megoldás habból kivágott feketére festett felületű hasábok, amiket egyszerűen lehet a kocsiba berakni, és kivenni onnan.

Egy másik cikkben leírják hogyan készítsünk élethű alagutat, aminek a belseje is ki van dolgozva. Gyakorlatilag egy megfelelő méretű habból kivágott alagútformára csavar rá összegyűrt alufóliát, amit elkezd bevonni gipsszel, illetve gézlapokkal. Amikor megszáradt, akkor leszedi az alufóliáról a megszáradt gipszet, és így egy olyan belső felületet kap, ami hasonlít az alagutak csákányozott, robbantott belsejére. Nagyon ügyes. Gyakorlatilag már senki sem mondhatja ezután, hogy azért van egy nagy üreg az alagutaiban, mert nem tudta, hogyan csináljon szép belső felületet. :)

Egy igen részletes cikk a tetők helyes kialakításával foglalkozik. Bemutatja, hogy  mennyi olyan részlet van egy tetőn, amire az ember elsőre nem is gondol. Számos olyan gépészeti elemre, és technikára hívja fel a figyelmet, amivel még élethűbbé tehetjük az terepasztalainkra álmodott épületeket.

Egy cikk arról szól, hogy miképp lehet életet vinni egy asztalra. Különös tekintettel az asztalon lévő emberek elhelyezésére, és a víz megfelelő kialakítására, hogy úgy tűnjön, mintha hullámok lennének rajta a hajók, csónakok, vagy éppen a vízen úszkáló kacsák körül.

Számomra leginkább füves felületek készítése tetszett flokkolásos technikával. Ki ne gondolkozott volna már el azon, hogy a fű az valóban álljon, ne pedig csak elfeküdjön a terepasztal felületén. Erre készítenek egy filléres flokkológépet, és azzal hordják fel a műfüvet a felületre. Gyakorlatilag el tudják azt érni, hogy a fű ne elfeküdjön, hanem álljon. Nagyon-nagyon komoly, és abszolút alkalmazandó technika.

Fine Scale Miniatures

Fine Scale Miniatures

Van egy interjú a Fine Scale Miniatures alapítójával annak híres terepasztaláról, illetve annak részleteiről. Az egész H0-ás méretben, eszméletlen részletgazdagsággal, negyven év tapasztalatával, 25 év munkájával. Valami hihetetlen, hogy mennyire komoly egy asztal. Az ember napokat tudna eltölteni csak azzal, hogy nézi, és rácsodálkozik az apró részletekre.

Franklin & South Manchester

Franklin & South Manchester

Amikor azt mondtam három hónapja, hogy elkezdek foglalkozni érdemben a terepasztal készítés témakörével, akkor az ilyen asztalok látványa, hangulata volt az, ami elindított. Imádom ezt a XX. század első felének iparos, picit poros, picit romos világát.