Model Railroad Hobbyist – 2012. június

Megjelent: 2012. június 4., hétfő 23:21 ; Írta: Atko

Az utóbbi időben van, hogy csak arra korlátozódik a témával való foglalkozásom, hogy átfutom az aktuális havi újságokat (amit meg tudok szerezni neten), és megnézem a különböző aukciós oldalakat, hogy van-e valami érdekes, ami érdekelne engem is. Sajnos ez utóbbi mostanában igen gyászos képet mutat, vagy nem akarják eladni az emberek a belga cuccaikat, vagy csak nekem nincs szerencsém.

Ami viszont minden hónapban megvan, az a Model Railroad Hobbyist magazin legfrissebb számának átfutása, az érdekesebb cikkek elolvasása. Ha valaki még nem tudná, ez egy ingyenesen elérhető 120 oldalas vasútmodellezéssel foglalkozó magazin, amelyik havonta jelenik meg. Azért szeretem az újságot, mivel rengeteg “hogyan csináld” írás van benne, illetve sok kész terepasztalt mutatnak benne meg, és általában a terepasztalok nagy része a szinte elképzelhetetlen területet lefedő asztal. Amerikai újságról beszélünk, ahol sokan sokkal többet engedhetnek meg maguknak a témában, mint mi itthon.

Model Railroad Hobbyist 2012. június

Model Railroad Hobbyist 2012. június

Ez a bejegyzés is ezért készült, hogy  az aktuális számot picit jobban bemutassam. Nem szeretnék nagyon részletekbe belemenni, de pontokba szedve pár

  • Egy félszigeten elterülő terepasztal építésének negyedik részébe pillanthatunk be: egy, a fal mentén végighúzódó asztal építését mutatják be.
  • Váltók készítése házilag.
  • DCC dekóderek arra nem felkészített dízel mozdonyokba történű beépítése.
  • Nagy gyárépület készítése műanyagból házilag.
  • Gőzmozdony építése házilag műanyagból I. rész.
  • Műanyagból készült épületek megépítésének technikája.
  • Kis terepasztalok, diorámák (120×240 alatti) tervei, bár van olyan köztük, ami egy 360x420cm-es szobát tölt be, akkor az ember picit elgondolkozik, hogy a nagy vízen túl bezony a “kicsi” alatt mást értenek, mint itt.
  • Papírgyár építésének III. része. Gyakorlatilag aprólékosan bemutatják, hogyan lehet egy asztalt élethűvé tenni az olyan apróságokkal, mint a hófoltok, vagy a kisárgult, elszáradt fű, vagy a téli, kopár erdő.

Ahogy a fenti rövid felsorolásból is látható, rengeteg “hogyan építsd” leírást közölnek az MRH magazin minden számában. A hozzám hasonló örökké tervezgető, mindig ilyeneken gondolkodó embernek ez kincsesbánya, hiszen ötletek millióit mutatja be úgy, hogy az amatőrök is bátran neki kezdhetnek, hiszen a legtöbb dolog elkészítéséhez semmi más nem kell, csak legalapvetőbb szerszámok, és türelem.