Vatera te csodás…

Megjelent: 2011. április 24., vasárnap 22:48 ; Írta: Atko

Észrevett valaki valami változást az utóbbi időben a Vaterán? Mondjuk azt, hogy össze-vissza pakolják a Vasútmodell kategóriát? Régen (tavaly) még a Gyűjtemény/Makett, modell kategórián belül volt a Vasútmodell, majd átkerült a játékok alá, és most megint visszarakták a Gyűjtemény kategóriába, de most már Makett, Modell – NEM JÁTÉK! kategória alá. Hihetetlen.

A kilencvenes évek közepén volt egy Tamiya katalógusom, aminek a belső borítójára az volt írva, hogy “They are not toys!” azaz “Ezek nem játékok!”. Vajon aki a Vateránál a kategóriákat állítja be, az milyen apropóból rakta át a modelleket a játékok alá, és végül rakta vissza a gyűjtemény kategóriába? Szerintem a modellek legalább annyira játékok, mint gyűjtemények, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy egyik sem, szóval megérdemelnének egy saját kategóriát, de láthatóan Vateránál nem tudják hova rakni a modellezést.

Lima SNCB 15

Lima SNCB 15

Ráadásul sikerült életemben először lemaradnom egy olyan aukcióról, amit el akartam vinni (egy Lima SNCB 15 villanymozdony volt a licit tétje), ugyanis a kedves eladó túlságosan türelmetlen volt, és egy héten belül levette az aukciót, ami eredetileg három hét hosszúra volt kiírva. Én elvből nem szoktam aukciókra licitálni addig, amíg vagy nagyon meg nem közelítik a villámárat, vagy nem közelít a vége, mert menet közben nem akarom feltornászni az árat, de erre az aukcióra senki nem licitált, és ezért gondolta úgy az eladó, hogy akkor érdektelenségbe fulladt. Mondjuk ez nekem is tapasztalat: nem szabad licit nélkül hagyni egy aukciót, bár erre is meg van a mentségem: az eladó az aukció futása alatt csökkentette mind a kiindulási, mind pedig a villámárat. Ilyenkor magamfajta vaterázó meg arra vár, hogy “fog az még lejjebb is menni”, nem pedig arra, hogy egyszer csak törlik az aukciót. No mindegy, ez is egy tapasztalat, bár azt a mozdonyt baromira sajnáltam.