OpenBVE – avagy az ingyenes vasútszimulátor

Megjelent: 2010. december 26., vasárnap 23:51 ; Írta: Atko

Az első komoly stratégiai játékok, amikkel még x86-os PC-n játszottam, azok a különböző Tycoon sorozatok voltak (no meg még fél tucat más RTS, de az most nem ennek a blognak a témájába vág). Két ilyen játékra emlékszem nagyon, az egyik a RailyRoad Tycoon a másik meg a Transport Tycoon Deluxe volt. Az előbbiben vasutat, az utóbbiban meg minden típusú közlekedési eszközt üzemeltető vállalatot kellett irányítani. Mindkét játékban ott volt a

TermészOpenVBE az ingyenes vasútszimulátoretesen nem csak stratégiai játékokkal, de szimulátorokkal is előszeretettel töltöttem az időt, bár az autó és repülőszimulátorokon túl nem jutottam sosem. Ez most — így 15 évvel azután, hogy utoljára ilyenek mozgatták meg a fantáziámat  — megváltozik, ugyanis találtam egy olyan programot ami egy vasútszimulátor, ráadásul platformfüggetlen, és ingyenesen elérhető: ez nem más, mint az openBVE.

Be kell valljam, hogy nagyon sokáig nem tudtam elképzelni, hogy egy olyan szimulátor, amiben az összes lehetőség arra korlátozódik, hogy gyorsítunk, lassítunk, majd megálljunk, hogyan lehet élvezetes. Persze azért egy vonatszimulátor nem ilyen egyszerű, de alapvetően több lehetőség az irányítást tekintve nincs, és ez egy olyan embert, aki autó és repülőszimulátorokhoz szokott, picit frusztrál. :)

openBVE

openBVE - állomáson áll a szerelvény

A héten töltöttem le az openBVE-t, és pár órát szórakoztam vele a karácsonyi készülődés közepette. Ezalatt a pár óra játszadozás alatt meglepve tapasztaltam, hogy a dolog valóban szórakoztató, bár a jelzések ismeretének hiányában meglehetősen nehézkes a célokat teljesíteni, de azért gyorsan bele lehet jönni. :)

Ami egy nagyon-nagy plusz a játék mellett, hogy igen komoly magyar közösség is formálódott köré, nem is egy ember foglalkozik BVE-re történő pálya és kocsifejlesztéssel, ráadásul van olyan kezdeményezés is, akik a budapesti metróvonalakat modellezik le.

Tapasztalataim szerint Linux rendszeren a játék stabilitásával, hangjaival, megjelenítésével nincs hiba, maga a program egy — a játékos számára — kiforrott keretrendszert ad a tetszőleges pályák és vonatok megjelenítésére. Mivel nincs összehasonlítási alapom más vonatszimulátorokkal kapcsolatban (ígérem pótolom eme hiányosságom), ezért a program funkcionalitását nem tudom megítélni, de így kezdő szemmel nézve nekem rendben volt: sebességet állítani tudtam, ajtókat nyitni-csukni tudtam, kürtöt megszólaltatni tudtam. Kell ennél több? :)

Akit érdekel a játék, és többet szeretne róla tudni, esetleg még le is töltené, akkor azt az openVBE hivatalos oldaláról meg tudja enni. Jó szórakozást hozzá! :)